غذاهای معروف ارمنستان
سفر به ارمنستان بدون تجربه غذاهای معروف ارمنستان غیرقابل تصور است. غذاهای معروف ارمنستان را به راحتی میتوانید در رستورانها و کافههای محلی و آشپزخانهها پیدا کنید.
به جز غذاهای ارمنی که در زیر معرفی کردیم، در ایروان پر از رستورانها با غذاهای بینالمللی مثل غذاهای چینی، ژاپنی، مکزیکی، ایتالیایی، سوری، لبنانی و … هم موجود است.
1 خوروات یا کباب ارمنی (Khorovats)
خوروات به معنی کباب شده است و برای کباب کردن چیزهای جامد استفاده میشود. از گوشت گرفته تا گوجه فرنگی ، بادمجان و فلفل. خوروات در تمام مراسم و مهمانیهای خانوادگی حضور پررنگی دارد.
خوروات را میتوان با گوشت گوسفند، خوک، گاو، مرغ یا گوساله پخت. سبزیجاتی مانند مارچوبه و لوبیا سبز هم همراه این غذا سرو میشود. حتی اگر گیاهخوار هم هستید، میتوانید سبزیجات کباب شده مثل بادمجان، گوجه فرنگی، سیب زمینی، فلفل زنگ سبز و حتی پیاز را امتحان کنید
بهترین خوروات را در ایروان کجا بخوریم؟
رستوران قفقاز
تومانیان شورما (Tumanyan Shaurma)
رستوران اورارتو (Urartu)
2 دلمه (Dolma)
دلمه غذایی رایج در خاورمیانه و اطراف آن مانند بالکان، قفقاز، روسیه و آسیای مرکزی است. دلمه، کلمهای ترکی، به معنی «پُرشده» است. دلمه را میتوان با برگ انگور، فلفل دلمهای، کدو، گوجه فرنگی و بادمجان درست کرد.
دلمه شامل گوشت، برنج، پیاز، فلفل، نمک و سبزیجاتی مثل جعفری، نعنا، پونه کوهی، گشنیز و … است که در برگهای تازه انگور پیچیده میشوند. این غذای ارمنی اغلب با ماتسون (شیر تخمیر شده) به همراه سیر سرو میشود.
بهترین دلمه را در ایروان کجا بخوریم؟
رستوران دلماما (Dolmama)
رستوران زنجیرهای غذاهای ملی کاراس (Karas National Food chain)
رستوران تاورن ایروان (Tavern Yerevan Restaurant)
3 پیتزای ارمنی (Lahmajoon)
پیتزای ارمنی که با نام لاهماجون نیز شناخته میشود، از غذاهای معروف ارمنستان و بسیار محبوب است.
لاهماجون یک نان نازک با لایهای از گوشت گاو یا بره است. برای درست کردن آن گوشت را با سبزیجاتی از قبیل پیاز، گوجهفرنگی، انواع ادویهجات از جمله فلفل، پاپریکا، زیره، دارچین و … تفت میدهند و روی لایه نازک خمیر میگذارند و در تنور میپزند.
بهترین لاهماجون را در ایروان کجا بخوریم؟
رستوران مرتاق (Mer Taghe)
رستوران تون لاهماجوز (Tun Lahmajovs)
4 لواش ارمنی (Armenian Lavash)
نان لواش برای ما ایرانیها نامی آشناست اما نان لواش ارمنی که مورد علاقه گردشگرهاست طعم متفاوتی با لواش ما دارد. نان لواش ارمنی هم جز غذاهای معروف ارمنستان است و هم محلیها و هم خارجیها آن را دوست دارند. ارمنیها برای خوردن خاش، نان لواش را در آن خرد میکنند. نان لواش جزو میراث فرهنگی نامشهود یونسکو ثبت شده است.
نان لواش را در ایروان کجا بخوریم؟
رستوران لاواش رستورانی تخصصی برای پخت غذا با نان لواش (تورتیلا) است. در این رستوران نان لواش در طبقه اول جلوی شما پخت میشود و در طبقه بالا انواع لقمهها نان لواش با تخممرغ، خامه، پنیر، کره، خامه و عسل سرو میشود.
5 هریسا (Harissa)
هریسا (به معنی «آن را بهم بزنید») غذای معروف ارمنستان با قدمتی طولانی است که به نوعی نماد شجاعت و قدرت در ارمنستان بهحساب میآید. هریسا، فرنی غلیظی است که از گندمهای شکسته خشک یا بوداده به نام کرکوت و گوشت مرغ یا بره درست میشود. فرایند پخت این فرنی حدود پنج ساعت طول میکشد. هریسا را همه روزه و همه جا در ارمنستان میتوانید بخورید ولی روزی مختص به هریسا وجود دارد. هر ساله سومین شنبه سپتامبر، ارامنه و جهانگردان از سراسر جهان در منطقه آرماویر جمع میشوند و جشن هریسا میگیرند.
بهترین هریسا را در ایروان کجا بخوریم؟
رستوران تاورن ایروان (Tavern Yerevan Restaurant)
رستوران دهکده ما (Our village restaurant)
رستوران زنجیرهای غذاهای ملی کاراس (Karas National Food chain)
6 اسپاس (Spas)
اسپاس یا سوپ ماست، مورد علاقه همه ارامنه است. این سوپ ماست پر از گندم پوستکنده و سبزیجات است. در ارمنستان این سوپِ پر از خامه، ترش و خوشمزه را به صورت سوپ سرد در تابستان و سوپ گرم در زمستان سرو میکنند.
اسپاس را در ایروان کجا بخوریم؟
اسپاس را میتوانید در تمام رستوران های ارمنستان سفارش دهید.
7 باستورما (Basturma)
باستورما یا گوشت خشک گاو، یکی از محبوبترین و شناخته شدهترین غذاهای معروف ارمنستان است که در مهمانیها و جشنها سرو میشود. این غذا از گوشت گاو خشک و ادویهجاتی مانند سیر، فلفل سیاه، زیره و پاپریکا تهیه میشود. گاهی برای مزهدار کردن بیشتر، پنیر هم به آن اضافه میکنند.
باستورما را در ایروان کجا بخوریم؟
باستورما را در تمام رستورانهای ارمنستان میتوانید سفارش دهید.
8 خاش (Khash)
خاش (کلهپاچه ارمنی) یکی از خوشمزهترین غذاهای معروف ارمنستان است. اگر میخواهید صبحانهای خاص در ارمنستان بخورید حتما خاش را امتحان کنید. خاش منحصرا در فصل سرد خورده میشود. از آنجا که خاش غذایی بسیار سنگین است، به طور سنتی خوردن آن در صبح توصیه میشود.
خاش را در ایروان کجا بخوریم؟
در ماههای سرد سال تقریبا در تمام رستورانهای ارمنستان خاش را میتوانید سفارش دهید.
اما خاش در بعضی از رستورانها طعم و عطر ویژهای دارد که در زیر به آنها اشاره کرده ایم:
رستوران تاورن ایروان (Tavern Yerevan)
رستوران بورمونک (Burmunk)
رستوران ایروان قدیم (Old Erivan)
رستوران پاندوک ایروان (Pandok Yerevan)
9 خاشلاما (Khashlama)
خاشلاما غذای سنتی ارمنستان است که از ترکیب گوشت و سبزیجات درست میشود. ترکیب بینظیر گوشت گوسفند یا گاو ارمنی و سبزیجات مختلف، این غذای خوشمزه را تبدیل به یکی از غذاهای معروف ارمنستان کرده است. همچنین انواع خاشلاما نیز وجود دارد که با گوشت خوک پخته میشوند، اما در ارمنستان کمتر دیده میشود.
بهترین خاشلاما را در ایروان کجا بخوریم؟
رستوران تسیرانی (Tsirani)
رستوران دهکده ما
رستوران گایان At Gayane’s
10 خوراک بادمجان (میرزاقاسمی ارمنی) (Eggplant Dip)
ایکرا (ikra) یا خوراک بادمجان، غذایی سنتی خوشمزه و بسیار سالم و از غذاهای معروف ارمنستان است. برای تهیه این غذا از بادمجان، فلفل سبز و قرمز، پیاز، میخک، سیر، رب گوجهفرنگی، رب فلفل قرمز، جعفری، فلفل سیاه، زیره و گشنیز استفاده میکنند. سبزیجات کباب میشود و بعد همه باهم مخلوط میشود.
خوراک بادمجان را در ایروان کجا بخوریم؟
باستورما را در تمام رستورانهای ارمنستان میتوانید سفارش دهید.
11 گاتا (Gata)
گاتا یک شیرینی ارمنی یا نان شیرین در شکلها و اندازهها و انواع مختلف است. گاتا معمولا انتخاب اول گردشگرها در بین شیرینی های ارمنی است. نان گاتا هیچ ماده خامهای ندارد و از خمیر پفی درست شده و همراه چای یا قهوه سرو میشود.
گاتا را در ایروان کجا بخوریم؟
گاتا در تمام را در تمام رستورانهای ارمنستان و جشنوارههای سنتی میتوانید سفارش دهید.
12 سوجوک (Sujuk)
سوجوک یک شیرینی به شکل سوسیس است که از گردو درست شده است. این دسر ارمنی در تمام بازارهای و نمایشگاههای ارمنستان وجود دارد. در واقع سوجوک، استوانهای از گردو است که در داخل شیره انگور قرار میگیرد و پس از خشک شدن خورده میشود. بسیاری از گردشگران سوجوک را که از غذاهای معروف ارمنستان است بهعنوان سوغات میخرند.
13 قاپاما (Ghapama)
قاپاما یا کدو تنبل ارمنی، نوعی غذای معروف ارمنستان است که درون اجاق یا تنور پخته میشود. این دسر به طور سنتی بین سال نو و کریسمس ارامنه، که در ششم ژانویه جشن میگیرند، سرو میشود. در این زمان کدو تنبلها کامل رشد کردند و آماده خوردن هستند. قاپاماهای رستوران تاوارن و توسپیا (Tospia) را بهعنوان دسر تست کنید.
پایان کلام
ارمنستان کشوری مملو از غذاهای خاص و خوشمزه است. غذاهای ارمنی شامل خوراکیهای خوشمزه با روشهای پخت سنتی ارمنی است. این غذاها نشانگر تاریخ و جغرافیایی است که ارامنه در آن زندگی کردهاند. به همین دلیل داشتن اطلاعات بیشتر در مورد غذاهای معروف ارمنستان سفر شما را جذابتر میکند. امیدواریم این نوشته به انتخاب بهتر شما کمک کرده باشد.